Jedno od mojih omiljenih jela ikada su takozvane biang biang mian, tj biang biang nudle, koje se prave sa čili uljem. Naziv su dobile po tome sto se lupaju o radnu površinu i na taj način razvlače, a daju zvuk koji kinezi interpretiraju kao biang biang. Mislim da čili ulje ima da se kupi kod kineza u bloku 70, ali pošto sam laički otišla jedini dan u nedelji kad ne rade (utorak) morala sam sama da ga napravim. Pošto sam dobila nalet da napravim ulje i to uradila, htela sam nekako da ga iskoristim, a nisam baš imala vremena da biang biang-iram po kuhinji. Onda sam se setila da imam paket udon nudli koje mi sede u frižideru već neko vreme, usamljene i neiskorišćene. Slučajno se desilo da sam imala klice i korijander u fridžu kao rezultat skorašnje posete Metrou, i onda me je nalet inspiracije savladao.

Skuvala sam nudle, napravila svoje chili ulje, sastavila sos od tri sastojka, blanširala klice i kad sam sve spojila, na vrh sam stavila svež beli luk, mladi luk i prelila vrelim chili uljem. Onda sam sve posula obilno korijanderom i naseckala malo svežih čilija. Dži-zas! Nešto nabolje i napribližnije Kini što sam napravila (iako su udon nudle japanske, kao i umeboši sirće ali nećemo sitničariti). 

Uskoro očekujte i potpunu verziju, spicy cumin lamb sa biang biang nudlama u čili ulju. Btw – sve ovo ima kod nas da se kupi! Sve! Pišite mi za pitanja gde šta nabaviti.

Evo i recepta:

Moje brzinsko čili ulje: kajensku papriku, malo tucane paprike i zvezdasti anis kašiku po kašiku prelivati vrelim suncokretovim uljem. Od razmere zavisi koliko će biti ljuto, to sami odredite po želji.

Ako želite domaće chili ulje sa svim pravim sastojcima pogledajte ovaj video.

udon chili oil noodles
Sastojci (za jednu gladniju osobu):

 1. Paket udon nudli
 2. 5,6 kašika čili ulja
 3. 1 kašika soja sosa
 4. 1/2 kašike umeboši sirćeta
 5. Par kapi susamovog ulja
 6. Been sprouts tj klice (dve šake otprilike)
 7. Šaka svežeg korijandera
 8. Mladi luk
 9. Beli luk
 10. Chili papričica

Postupak:

chili ulje nudle

 • Dok se 3 min u vreloj vodi kuvaju  nudle, ubaciti i sproutse u poslednjem minutu da se izblanširaju. 
 • Zagrejati čili ulje
 • Pomešati soja sos, sirće i susamovo ulje
 • U posudu staviti nudle, i preliti sosom.
 • Preko njih, na sam vrh nudli staviti sitno iseckana 2-3 čena belog luka, 1/3 mladog luka iseckanog na sitne kolutove, par kolutova sveže čili paprike i preliti vrelim čili uljem. Sve seckati ukoso da bude lepše
 • Dodati klice i posuti korijanderom. Promešati i jesti odmah! 

Oljutićete se, peckaće usne do kraja dana, ali nećete moći da se zaustavite. Preukusno je.