Palenta je jako zanimljiva tema, verovali ili ne. Zapravo, ja baš volim palentu ali dok nisam istražila o čemu se radi, koji je pravi način pripreme, da li postoji pravi način pripreme, kao i neka druga pitanja, nisam se upuštala u deljenje previše palenta-orijentisanih recepata. Sad sam sve pohvatala i delim sa vama. Razni su pristupi u pravljenju, pominju se mnogobrojne tehnike i pravila a ja ću ovde pokušati da vam pojednostavim i prikažem kako sam ja ukapirala stvari. Dakle, počnimo od početka.

Šta je palenta

Palenta je jelo koje se pravi od krupno mlevenog osušenog kukuruza iliti kukuruzne krupice. Zanimljivo je da u Americi cornmeal može da zameni palentu, ukoliko je krupnije mleven, a uglavnom je mnogo jeftiniji proizvod. Palenta je jelo siromašnih italijanskih porodica, koje kao i druge stvari iz njihove fascinantne kuhinje, i pored svoje niske cene dobija zasluženu centralnu poziciju na stolu uz samo par trikova i dodataka koji je čine specijalitetom. Kod nas, to je dakle kukuruzna krupica ili krupno mleveno kukuruzno brašno.

Instant vs. regularna palenta

Prava palenta se kuva dugo. Na internetu se pominju razna vremena kuvanja ali se uglavnom vrte oko 40 min do 1h. Sa druge strane, imamo i instant palentu koja se značajno kraće kuva, a vreme varira od 2 do 10 minuta. Ono što je uobičajena tvrdnja je da je regularna palenta daleko ukusnija. Reći ću vam iskreno – ja sam do sad pravila samo instant. Kvalitetnu italijansku, ali realno instant. Instant palenta je u stvari skuvana, zatim dehidrirana i onda osušena palenta. Čak i ja koja imam vremena da kuvam jer se time bavim nisam sigurna da mi je najzabavnija stvar na svetu da konstantno mešam palentu sat vremena svog života. A i realno da vam dam takav recept znam da ga nikad ne biste ni pravili. I don’t blame you. Kad smo već kod toga…

Pravila pri kuvanju

neka osnovna pravila su:

 • palenta treba pažljivo da se sipa u tankom “mlazu” u ključalu vodu, što se radi kako se ne bi stvorile grumuljice.
  OK, ovo sam skontala da nije nužno istina. Možete palentu staviti odjednom u hladnu vodu i zagrejati je do ključanja uz mešanje, i tek onda početi da merite vreme kuvanja.
 • odnos tečnosti:palente za kremastu palentu treba da je 5:1 a za čvrstu 3:1, u volumenu (npr. 5 šolja tečnosti na istu jednu šolju palente)
 • tečnosti za kuvanje mogu biti voda, mleko, supa ili kombinacija ova tri
  ja volim da kuvam u vodi i mleku u odnosu 3:2
 • instant se kuva koliko dugo piše na pakovanju a regularna 40 min do 1 h (zavisi od količine i kukuruza, mora se probati)
 • treba dobro posoliti tečnost u kojoj se kuva palenta
 • treba mešati relativno stalno
 • na kraju dodati neku mast (najbolje puter a može i maslinovo ulje) i narendati dobar tvrdi sir (npr. parmezan)

Dakle palenta može biti i malo čvršća, ukoliko je odnos tečnosti i palente 3:1, a onda je idealna za grilovanje ili prženje.

Palenta je fantastično platno za razne dodatke, rague od pečuraka ili mesa, ili ragu od patlidžana za koji imate recept na blogu. Kačim vam i recept za kremastu palentu sa bolonjeze raguom i šparglama na puteru i belom luku.