Pečeno pile podseća na neki idilični nedeljni ručak sa porodicom, a baš sam takav priželjkivala. Hrskava slasna kožica i mekano sočno belo meso, preukusni bataci i karabatak – svako ima svoj omiljeni deo. 

Počela je da mi ozbiljno fali moja pijaca, naročito domaća jaja, pa sam na facebook stranici Pijaca Novi Sad našla broj svoje provajderke za jaja! Od tad mi se kajgana opet žuti i sve je u redu sa svetom… ne baš, ali ok. 

Uglavnom – Vera koja mi prodaje jaja takodje ima i prave lepe zdrave piliće, te sam se odvažila da uzmem jedno celo, iako sam samo jednom pre toga pekla pile u životu. To što sam tad pekla nije bilo pile, više je ličilo na ćurku, ako ne i na kravu, jer je bilo ogromno – 3.5 kile. Sećam se kao da je bilo juče, a nije, bilo je pre oko 5 godina kad sam pravila Christmas večeru za svoje drugare, pa sam vrlo, ovako, iskusno tražila što veće pile da ih što bolje nahranim. Od tad sam malo ipak naučila o namirnicama, pa sam sad potegla za lepim malim piletom, svežim i spremnim za najdelikatnije spremanje, bez bilo kakvih zamaskiravanja ukusa – pečenje celog pileta u rerni. 

pečeno pile na stolu

To je možda i najvažnije, da je pile kvalitetno. Pored toga treba vam termometar, malo kanapa, so i rerna, ostalo je sve opciono. 

OK, ne morate da imate termometar, ali ako hoćete potpunu kontrolu, i da osigurate da će bataci biti pečeni a belo meso sočno a ne presušeno, bilo bi super da ga imate. 

Možete potpuno izbeći korak ubacivanja limuna u pile, kao i začinskih trava. Ja sam koristila ruzmarin, a još bolje bi bilo da sam imala majčinu dušicu, suptilnija je.

Povrće u ovom receptu je ono koje sam imala kod kuće a vi ste slobodni da koristite bilo šta. Možda je to samo krompir, a možda patlidžan, batat, šargarepa … nije preterano važno. Potrebno je da napravite sloj povća na kom će pile da “sedi” (aww, cute!) da bi vazduh cirkulisao i ispekao celo pile, a vi dobili što veću površinu hrskave korice. 

Možete servirati pile uz kremasti spanać, ili kao ja uz blitvu na maslinovom ulju i belom luku sa malo muskatnog oraha, za pravi zdravi keto obrok.

pile u plehu

Sastojci:

 • 1pile 2 kg
 • 1 limun
 • 3 grančice ruzmarina 10 cm
 • 9 manjih krompira
 • 6 štapova celera
 • 1 glavica belog luka
 • 1 praziluk
 • 15ak čeri paradajza
 • Morska so
 • Maslinovo ulje

Alati:

 • Konopac
 • Termometar

Postupak:

pečeno pile

 1. Prvo isprati pile i posušiti ubrusima ili krpom koja može da se iskuva kasnije
 2. Zatim dobro usoliti pile, utrljati so svuda, pa i u unutrašnjost
 3. Ostaviti koliko god je moguće, barem 1 h u frižideru
 4. Ponovo pokupiti vlažnost koju je pile pustilo zbog soli, ubrusom ili krpom i izvaditi pile iz frižidera minimum 40 minuta do 1 h pre pečenja, kako bi došlo na sobnu temperaturu
 5. Staviti ceo limun u untrašnjost pileta, zajedno sa začinskim biljem, u ovom slučaju ruzmarinom
 6. Vezati nogice kanapom, obavijajući ih pokretom nalik broju 8, prvo preko jedne pa ispod druge noge, zatim preko druge noge, završavajući ispod prve noge. Kanap zatim prevući skroz do šije, tamo gde je bio vrat i čvrsto uvezati kanap, kako bi bataci prionuli uz ostatak pileta
 7. Naseckati na velike komade celer i praziluk, očistiti krompir i oprati čeri
 8. Sve to staviti na dno posude za pečenje, dodati celu glavu belog luka u komadu, posoliti i politi sa maslinovim uljem
 9. Na to staviti pile, i staviti u rernu na 240°C i nakon 10 minuta smanjiti na 200°C i sve ukupno peći pile oko 1.5h. Na pola pečenja politi pile sa ispuštenim sokovima i masnoćama i prevrnuti povrće kako nebi zagorelo. 
 10. Najbolje proveriti kad je pile gotovo tako što se zabode termometar u najdeblji deo mesa, izmedju karabatka i belog mesa. Termometar bi trebao da pokazuje 70-73 °C
 11. Ako ovaj broj pak bude veći, to nije jako pogrešno, najgore što može dase desi da se belo meso malo presuši
 12. Kad je gotovo izvaditi iz rerne prekriti folijom i krpom i pustiti da se odmori bar 15 minuta

 

Pogledajte ovaj post i na mom instagramu