Ovih dana sve je nešto back to basics kod nas u kuhinji. I da, odlučila dam se ne stidim više svojih anglicizama momenta kad sam na dnevniku nacionalne televizije čula da se govori u peak-u epidemije. 😀 U svakom slučaju, pasulj je jedna prelepa namirnica, i volela bih više da ekperimentišem sa njim u buduće. Počnimo ljubav iz početka, od naše tradicionalne varijante, čorbastog pasulja. Ovaj je bazičan ali šmekerski, najbolje od oba sveta.

Pored toga što je ovo skromno a fantastično jelo jedno od mojih omiljenih jela (da verovali ili ne, baš ga volim), čorbast pasulj je idealan način da iskoristite ostatke od butkice, ako ste je kojim slučajem pravili. Ključ su dve stvari – suvo meso i zaprška (kontroverzna stvar) ili ajde, u najmanju ruku beli luk iz te zaprške. 

Zapravo ne morate da imate ostatke butkice, špic rebra su idealna, kolenica takodje. Zapravo je veoma jednostavno, recept mi je diktirala mama preko telefona, nešto što se ne dešava često ali sam baš uzivala u toj razmeni i nadam se da će nam postati neka vrsta tradicije. 

Dakle – suljpica!

pasulj

Sastojci:

 • 700 – 800g suvog mesa (ja sam koristila miks butkice i špic rebara)
 • 500 g šarenog pasulja
 • 4 čena belog luka
 • 1-2 kašike brašna
 • Ulje
 • 1-2 kašike aleve paprike (slatke)
 • Peršun

Postupak:

 1. Isprati suvo meso vodom, ubaciti u šerpu i prekriti hladnom vodom, i pustiti da proključa
 2. Smanjiti vatru, poklopiti i kuvati 2 h
 3. Za to vreme u drugi lonac ubaciti pasulj i preliti hladnom vodom, kad proključa procediti pasulj, baciti prvu vodu
 4. Pasulj ponovo naliti hladnom vodom, tako da ima vode otprilike duplo više nego pasulja 
 5. Ovaj put kad provri, poklopiti i kuvati sat i po vremena
 6. Kad se meso skuvalo, iz šerpe sa pasuljem izvaditi malo vode i sačuvati je, a zatim sjediniti meso i svu vodu u kojoj se meso kuvalo sa pasuljem
 7. Ukoliko je previše slano dodati onu vodu koja je odvadjena
 8. Napraviti zapršku tako što se sipa obično ulje, da prekrije dno tiganja, na srednjoj vatri, u njega se stavi sitno iseckan beli luk. Nakon 30ak sekundi, dodati brašno i na srednjoj vatri mešati oko 2 minuta kako bi se brašno termički obradilo, i pasulj ne bi imao brašnjav ukus. Zatim dodati alevu papriku i propržiti na srednjoj/laganoj vatri još 30ak sekundi
 9. Spojiti zapršku sa pasuljem, pustiti da prokluča, proveriti slanoću i doterati ako treba
 10. Poslužiti sa sveže naseckanim peršunom

Pogledajte ovaj post i na mom instagramu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *