Dimljena butkica je odlična namirnica za imati ovih dana. Kako smo trenutno svi kod kuće što je više moguće i trebalo bi da što redje izlazimo u nabavku, odlično je imati sušeno meso u frižideru. Ono može da stoji bar 7 dana u njemu, možda i duže. Meni se butkica našla taman kad sam potrošila druge sveže namirnice. 

Za dimljenu butkicu treba vam bar tri sata, dva sata kuvanja u vodi, i sat pečenja u rerni. To je neka osnova. Ja sam uradila drugačije – dobro sam je ušuškala u duboki pleh i obavila folijom (dok mi ne stigne livena šerpa sa poklopcem). Uz butkicu tu se našao i oljušteni krompir, kao i tamno pivo i malo vode. Onda sam je tako kuvala na pari oko 3 i po sata na 170° C. Zatim sam je otkrila, prelila tečnošću u kojoj se “kupala” i zapekla na 180-200° C, dodatnih sat vremena, prelivajući je i okrećući krompire na pola pečenja.

U zavisnosti od toga kolika je butkica zavisiće i dužina pečenja. Poenta je da kad je ubodete viljuškom bude što mekša, pre nego što je zapešete otkrivenu. Takodje, ako vam ne bude hrskava butkica na kraju pečenja, slobodno upalite gornji gril ali pomno motrite pošto je ova metoda brza, učinkovita ali lako i pregore stvari. 

Još jednom je akcenat na tome da treba uključiti sva čula u kuhinji, od čula vida, ukusa i mirisa ali i sluha i dodira. Ako mislite da imate mnogo butkice ne brinite, spremila sam vam i leftover trik.

Možete dodati razne stvari u ovaj recept, kao krupno sečen crni luk, ceo čen belog luka, šargarepe, drugo povrće ali i tvrdo začinsko bilje poput ruzmarina ili majčine dušice. Probajte prvo ovako basic pa sledeci put smislite šta biste još dodali.

butkica

Sastojci:

  • 1 dimljena butkica
  • krompira po želji
  • ½ konzerve tamnog piva
  • 1 čaša vode
  • So (za krompire)

Uputsvo za pripremu u formi teksta iznad

Post pogledajte i na mom instagramu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *